Peter Eriksson krönika Moderaterna i Trollhättan

Snyftreportage som skapar fler frågor

I veckan som gått har media börjat rapportera om unga som rånar unga. Ett fenomen som knappast är något nytt och som åtminstone runt vårt köksbord diskuterats många gånger med våra pojkar. Rädslan för att åka buss senare på kvällen från träningen eller cykla genom vissa platser på väg hem från kompisar påverkar friheten. En frihet man fråntagits eftersom någon jämnårig missat kursen kring vad som är mitt och ditt.

I veckan visade SVT Rapport reportaget där brottsoffret Liam berättar om hur vidrigt han behandlats av två tonåringar som rånade, misshandlade, kissade på och till sist också tvingade av honom sina kläder. Alltihop samtidigt som de skrek rasistiska och minst sagt nedlåtande eptitet till honom. Man krönte också verket genom att lägga ut förnedringen på nätet. Som förälder blir man skogstokig när man hör detta. Vad har man med sig i bagaget när man njuter av att förnedra en annan människa på detta bisarra sätt?! Eller snarare, vad har man inte fått med sig?…

Kanske skulle vi få veta dagen därpå, när SVT också lyckades få till ett längre snyftreportage med den ene rånarens föräldrar – som med rätta sa sig skämmas över sin sons beteende. Han hade minsann fått allt, både märkestelefon, märkesskor och pengar. Allt hade han fått, så att han inte skulle sakna något och därför behöva vara avundsjuk på andra… Uteblev gjorde däremot någon närmare redogörelse kring hur föräldrarna jobbat med grundläggande mänskliga värden såsom att bete sig mot andra människor.
Mycket märkligt. Märkligt mest kanske eftersom nyhetsinslaget helt saknade nyhetsinnehåll. Bortom känslan att SVT nu tyckte sig varit hårda mot invandrare som förnedrar svenskar och därför, i jämviktens namn, ville låta den andra sidan komma till tals i ett ”hemma-hos-reportage”. Bortom det fanns absolut inget nyhetsvärde. Det enda reportaget resulterade i för min del var reaktionen … – Men vad i hela H__v_te!
Statsminister Stefan Löfven hävdade i veckan eftertänksamt att det är alliansregeringens fel att vi ens har ungdomsrån i Sverige. Punkt.

Justitieminister Morgan Johansson utvecklar resonemanget i media med svaret utegångsförbud och fotboja.
Jag undrar mest var diskussionen om föräldrarnas ansvar är då förövarna inte är myndiga.

Precis som det är självklart att det körskoleeleven gör bakom ratten är handledarens ansvar och att ansvaret för hunden strikt bärs utav hundföraren. Precis lika självklart är det ju att jag som förälder har ansvar för vad mina pojkar gör när de inte är hemma. Hur kan då diskussionen om föräldraansvar och påföljd för ett bristande sådant helt utebli?

Diskuteras ens frågan att man blir av med bidrag eller till och med uppehållstillstånd eller utvisning om ens omyndiga barn är kriminell? Nej troligtvis inte. För sådant gör vi inte i åsiktskorridorens Sverige.
Rapports skitnödiga försök till att ge en balanserad bild av ett fruktansvärt vidrigt brott gör en omvänd rasism tydlig. Vi som inte jobbar på SVT vet redan att majoriteten av invandrare inte är rånare utan jobbar och sliter som lärare, frisör, busschaufför, läkare eller programmerare för att få vardagen att gå ihop. Och för att ge sina barn en bra framtid i Sverige, varje dag. De har inga problem med vad som är mitt och ditt.
Min vän Josef från Syrien, som bott i Sverige i 30 år, är befriande stentydlig i dessa frågor. Det hade varit betydligt bättre om SVT intervjuat honom angående kriminella och föräldraansvar om man är ängslig över om man gått för långt när man låtit ett brottsoffer berätta om hur han blev behandlad. Men för den goda stämningens skull så är det enklast om vi gör som statsministern och skyller allt på Alliansregeringen.

Peter Eriksson (M)
Oppositionsråd Trollhättan